Sandra van den Berg

Wie is Sandra van den Berg?

Ik ben als fysiotherapeut werkzaam bij De Singel Fysiotherapie in Leiden en behandel voornamelijk patiënten met neurologische problematiek.

Hoe bent u in contact gekomen met dystonie?

Met cervicale dystonie ben ik in aanraking gekomen door in 2014 als fysiotherapeut mee te doen met het onderzoek van Joost den Dool naar een standaard oefenprogramma bij cervicale dystonie. Daarvoor zag ik al patiënten met de ziekte van Parkinson met dystonie.

Welke vormen van dystonie behandel je met fysiotherapie?

Cervicale dystonie en dystonie bij mensen met de ziekte van Parkinson.

Welke behandelmethode gebruik jij bij dystonie patiënten?

Als basis gebruik ik de oefenmethode ontwikkeld door Joost den Dool. Dat betekent dat ik met mijn patiënten kijk welk oefeningen het beste werken om klachten te verminderen en minder beperkingen te ervaren.

Bent u bekend met Dystonianet.nl?

Deze site ken ik. De website is net vernieuwd en er is veel informatie op te vinden voor zowel hulpverleners als patiënten.

Wat adviseer je aan dystonie patiënten om aan zelf-oefeningen te doen bij Cervicale dystonie?

Ten eerste de oefeningen doen die je samen met je therapeut hebt opgesteld voor jouw vorm van dystonie. Hierbij realiseer ik me dat het een uitdaging is om dit consequent te blijven volhouden.

Daarnaast ervaar ik het als zinvol om ontspanningsoefeningen te doen in een vorm die bij je past. Stress in de meest brede zin heeft vaak een negatieve invloed op de dystonie en met ontspanningsoefeningen kan je dit positief beïnvloeden.

Welke tip geeft u dystonie patienten?

Als je merkt dat je je terug gaat trekken door je aandoening kaart dit dan aan en zoek hier ondersteuning voor.