Wat is de relatie tussen Parkinson en dystonie? (B)

Dystonie en de ziekte van Parkinson (of parkinsonisme) zijn bewegingsstoornissen die nauw verwant zijn. Parkinsonisme is een term die wordt gebruikt om elke klinische presentatie te beschrijven die zich manifesteert in de kardinale symptomen van de ziekte van Parkinson (tremor, stijfheid en traagheid van beweging). Sommige deskundigen schatten dat veertig procent van de mensen met de ziekte van Parkinson dystonie ervaart als een vroeg symptoom of als een complicatie van de behandeling. Sommige vormen van dystonie (zie hieronder) worden gekenmerkt door parkinsonisme en andere neurodegeneratieve aandoeningen, zoals de ziekte van Wilson, kunnen symptomen van zowel dystonie als parkinsonisme hebben.

Dystonie is een onwillekeurige spiercontractie die onhandige, vaak pijnlijke houdingen veroorzaakt. Voorbeelden zijn de naar één kant draaiende nek, de tenen krullend onder of een naar binnen draaiende voet. Dystonie kan een symptoom zijn van Parkinson of een ziekte zelf, zonder andere symptomen. Het is de derde meest voorkomende bewegingsstoornis. Hier bespreken we dystonie bij Parkinson.

Potentieel syndroom van Parkinson

Niet iedereen met Parkinson krijgt dystonie, maar het kan op elk moment in de loop van de ziekte gebeuren. Het is waarschijnlijker dat dit gebeurt in de ochtend, vóór de eerste dosis medicatie, of gedurende de dag, voordat de volgende dosis medicatie wordt ingepland. Gedurende deze tijden zullen waarschijnlijk ook andere symptomen van Parkinson, zoals tremor of stijfheid, aanwezig zijn. Dit wordt “off” -tijd genoemd.

Dystonie komt vaker voor bij mensen die jonger zijn in de diagnose, minder dan 40 of 50 jaar oud. Soms ontwikkelen jongere mensen zelfs dystonie tijdens het sporten (bijvoorbeeld tijdens het hardlopen, het naar binnen draaien van tenen of tenen krullen) als hun eerste symptoom van Parkinson. In deze gevallen kan een persoon een verkeerde diagnose stellen met een andere aandoening dan Parkinson totdat andere symptomen zoals tremor, traagheid en stijfheid optreden.

Verschillende behandelingsopties

Afhankelijk van welk tijdstip van de dag en waar in uw lichaam dystonie optreedt, kunt u verschillende behandelingen overwegen. Bijvoorbeeld, als dystonie optreedt voor de volgende dosis levodopa gedurende de dag, kan uw arts aanbevelen om te veranderen hoe vaak of hoe vaak u levodopa inneemt. Of als dystonie uw tenen alleen ‘s nachts aantast, kunt u botulinetoxine -injecties overwegen om tijdelijk de overactieve spieren te ontspannen en dystonie te verlichten. Zoals alle behandelingen, is het beheer van dystonie geïndividualiseerd, maar uw arts kan voorstellen:

 • Veranderen van dosis of schema van levodopa (bijvoorbeeld minder vaak medicatie innemen) of veranderen in een langer werkende l evodopa-formulering
 • Toevoegen of wijzigen van een ander Parkinson-medicijn om dystonie te voorkomen
 • Naar fysiotherapie gaan voor stretching- en versterkingsoefeningen,
 • Het nemen van een medicijn, zoals een spierverslapper, specifiek gericht tegen dystonie,
 • Overweeg diepe hersenstimulatie bij sommige mensen.

Er is geen one-size-fits-all-behandeling, dus het is belangrijk om met uw arts samen te werken om het beste regime voor u te vinden.

Specifieke Dystonieën bij Parkinson

Bij Parkinson heeft dystonie meestal invloed op het been, de voet of de tenen. En het komt meestal voor in tijden waarin andere symptomen van Parkinson, zoals tremor, traagheid of stijfheid, aanwezig zijn. Maar dystonie kan andere lichaamsdelen meer continu beïnvloeden:

 • Ogen
  Dystonie kan in de ogen meer knipperen of zelfs de ogen gesloten houden; mensen kunnen gevoelig zijn voor licht of irritatie in de ogen voelen; het kan interfereren met lezen, televisie kijken of autorijden. De behandeling is meestal botulinetoxine -injecties in spieren rond de ogen. Andere opties kunnen orale medicatie of ooglid “krukken” zijn om de oogleden open te houden en vallen voor oogirritatie.
 • Nek
  Dystonie kan ervoor zorgen dat het hoofd en de nek naar voren in de richting van de borstkas kantelen. Dit kan leiden tot nekpijn, het zicht en het lopen verstoren en spraak- en slikproblemen verergeren. Het management kan het dragen van een zachte cervicale halsband omvatten, naar fysiotherapie gaan, orale medicatie nemen of injecties met botulinetoxine hebben.
 • Romp
  In de romp kan dystonie ervoor zorgen dat een persoon voorover, zijwaarts of achterover leunt. Dit verstoort het lopen en evenwicht. De behandeling kan bestaan uit fysiotherapie, orale medicatie, botulinetoxine-injecties en, bij sommige patiënten, chirurgische ingrepen zoals diepe hersenstimulatie (DBS) of spinale fusie. Een stok of rollator kan het risico op vallen helpen verminderen.

FoxFeed Blog
https://www.michaeljfox.org/foundation/news-detail.php?askthe-md-dystonia-and-parkinson