Van de redactie

Medicinale cannabis. Wil je daar een verhaal over schrijven? Ik reageerde ietwat huiverig. Want kun je wetenschappelijk bewijzen dat medicinale cannabis helpt bij het tegengaan van tremoren bij dystonie? Het antwoord – na een online zoektocht langs wetenschappelijke bronnen en een telefoontje met de Groningse neuroloog Marina de Koning-Tijssen – is: nee, wetenschappelijk bewijs is er niet. Of tenminste, we hebben het niet kunnen vinden.

En toch heb ik een serie verhalen geschreven over een plantje dat onder streng toezicht van de overheid wordt gekweekt en als medicijn wordt verspreid door apotheken. We vonden een patiënte met cervicale dystonie, die vrijwel geen tremoren meer heeft sinds ze dagelijks cannabisolie gebruikt.

Ik maakte een rondgang langs aanbieders van (medicinale) cannabis, neurologen van academische ziekenhuizen en een revalidatiearts waarvan ik hoorde dat hij medicinale cannabis voorschrijft. Slechts een enkeling wilde me te woord staan. Uiteindelijk kwam ik terecht in Israël (het land waar de werkzame bestanddelen CBD en THC zijn ontdekt).

Het resultaat biedt jullie als patiënten hopelijk een goed beeld van de voor- en nadelen van (medicinale) cannabis. We horen jullie eventuele ervaringen graag terug!

Daarnaast zijn we voor dit nummer in de wereld van diepe hersenstimulatie (DBS) gedoken. We spraken Johan, die sinds de DBS, nauwelijks meer tremoren heeft. Toch waarschuwen neuroloog Fiorella Contarino en psychologe Marleen Tibben voor de mogelijke bijwerkingen. Hun advies: ‘DBS als niets anders helpt.’

Ik wens jullie veel leesplezier en hopelijk een goede zomer!

Marion Smale