Van de Redactie

De Dystonie Vereniging bestaat dit jaar 35 jaar. Maar een groot feest met alle leden zat er door de coronamaatregelen helaas niet in. Gelukkig konden we elkaar toch digitaal ontmoeten tijdens de eerste online patiëntendag.

Op zaterdag 21 november kwamen 120 leden online bij elkaar en de reacties waren bijzonder positief. Juist voor de leden voor wie het bezoeken van een patiëntendag te zwaar is, was deze middag een prachtige manier om toch in contact te komen met andere patiënten en zorgverleners. Op pagina 14 tot en met 19 lees je er alles over. Met onder meer een interview over het belang van goede voeding voor chronisch zieke patiënten én een recept.

Daarnaast is er dit nummer veel aandacht voor interdisciplinaire zorg voor dystoniepatiënten. Dit houdt in dat meerdere zorgverleners (zoals een revalidatiearts, neuroloog, fysiotherapeut,
ergotherapeut, psycholoog, activiteitenbegeleider, etc.) samen vanuit één behandelplan aan de slag gaan met de patiënt, die vaak een complexe vorm van dystonie heeft. Tussentijds bespreken ze continu de voortgang en stemmen hun zorg op elkaar af. Revalidatiearts Kees Hein Woldendorp en patiënte Ellen Postma nemen ons mee in de meerwaarde.

We wensen jullie veel leesplezier en een goede kerst en nieuwjaar!

Marion Smale