Van de Redactie

Zomer

De zomer is begonnen. De terrassen zitten vol en mensen trekken erop uit om van de zon te genieten. Voor veel mensen is dit een vanzelfsprekendheid, maar wat als je lichaam het laat afweten? Of wat als je je geremd voelt om met spasmen tussen wildvreemden op een terras te gaan zitten? Hoe beleef je de zomer dan? Christel Verbogt, dystoniepatiënte en vaste columniste van de Tonus, schreef er een oprecht verhaal over.

En wat als je kampt met een depressie? Een weinig zomers onderwerp. En toch besloten we hierover een themanummer te maken. Want steeds vaker bereiken ons berichten van dystoniepatiënten met een depressie. Soms voelen mensen zich zo opgesloten in hun sombere gevoelens dat ze nergens meer toe komen. Antidepressiva lijken dan de enige uitweg. Maar daaraan kleven ook nadelen.
De redactie van Tonus ging op onderzoek uit en sprak met een patiënt, een neuroloog en een onderzoeker verbonden aan het Radboudumc, waar artsen een alternatief hebben opgericht voor patiënten met een milde vorm van depressie: het Centrum voor Mindfulness. Hier leren patiënten anders om te gaan met ziekte, pijn en beperkingen. De onderzoeker vertelt wat het de patiënten in Nijmegen oplevert en legt uit hoe psychiaters je kunnen helpen bij het maken van een keuze tussen mindfulness en antidepressiva.

We hopen dat de Tonus je weer verder helpt in de omgang met je ziekte. En we wensen jou – hoe je omstandigheden ook zijn – een goede zomer. Zou je naar aanleiding van de verhalen eens van gedachten willen wisselen met een lotgenoot? Schroom niet om de Dystonie Vereniging te bellen.

Marion Smale