Stop met piekeren en verbeter je nachtrust: 7 tips (B)

Piekeren, we doen het allemaal wel eens. Het begint met een vervelende gedachte en dan volgen de vragen en de onzekerheid want antwoorden heb je niet. Voor je het weet, woedt er een storm in je hoofd. Zo’n piekerhoofd vraagt op zich al veel energie. Komt daar nog eens bij dat je ’s nachts wakker ligt van al dat piekeren. Lifecoach Wim Annerel reikt je zeven gewoonten en inzichten
aan die je kunnen helpen om het piekeren te stoppen.

 1. De meeste dingen die je zorgen baren, zijn nooit gebeurd.
  Op het moment dat je voelt dat je je zorgen gaat maken, sta dan even stil bij de volgende vraag: hoeveel van de dingen waarvoor ik in het verleden bang was, zijn ook effectief gebeurd? De meeste mensen zullen antwoorden dat het er maar weinig zijn. De enkele zaken die effectief gebeurd zijn, waren dikwijls niet zo erg als verwacht. Zorgen zijn vaak monsters die we in ons hoofd creëren.
 2. Verlies je niet in vage angsten
  Soms verlies je je heldere kijk op de dingen. Je hoofd slaat op hol en je ziet enkel nog extreme rampscenario’s. Om terug helderheid te vinden, kan je jezelf afvragen wat het ergste is dat kan gebeuren. Bedenk dan meteen ook een oplossing voor de eerder onwaarschijnlijke situatie. Vaak is de heldere werkelijkheid niet eens zo angstaanjagend.
 3. Gis niet naar wat een ander denkt
  Probeer geen gedachten te lezen, dat lukt meestal niet. Integendeel, het leidt tot een overdreven negatief gedachtegoed dat zich toch alleen maar in jouw hoofd afspeelt. Als je toch wil weten wat de ander van jou denkt, vraag het dan gewoon. Maak je geen zorgen, anderen vellen niet constant een oordeel over jou. Ze hebben het al te druk met hun eigen leven. Hou er in de eerste plaats rekening mee dat mensen niet zoveel aan jou denken. Iedereen is druk bezig met zijn eigen leven en met zich af te vragen wat anderen over hén denken. Verlies je dus niet in zorgen over wat mensen misschien over jou zouden kunnen denken.
 4. Druk op de pauzeknop als je niet helder kan denken
  Zorgen komen sneller naar boven als je moe bent of als je je hongerig voelt. Leer die momenten te herkennen en zet alles dan even op pauze. Zeg tegen jezelf om op zulke momenten niet na te denken, stel het uit totdat je uitgeslapen bent of gegeten hebt. Dan kan je weer helder denken. Weetje: er bestaat een term voor knorrig zijn als je maag knort, namelijk ‘hangry’, een samentrekking van ‘hungry’ en ‘angry’. Het woord staat sinds vorig jaar officieel in het Engelse woordenboek.
 5. Deel je zorgen
  Praat over grote angsten of bezorgdheden. Dat kan met iemand die dicht bij je staat of met een coach. Door erover te praten, wordt de werkelijkheid duidelijker. Je zal je dan al snel afvragen of het wel de moeite was om je daar zorgen over te maken. Als je niet meteen iemand hebt om mee te praten, kan je alles opschrijven. Dan is die zorg alvast uit je hoofd en zo komt er plaats vrij om te kalmeren en om helderheid te vinden. Moe of hongerig? Dan kan je niet helder denken. Wacht even totdat je uitgeslapen bent of gegeten hebt.
 6. Beweeg
  Sportieve activiteiten kunnen helpen om innerlijke spanningen weg te werken en om je hoofd weer leeg te krijgen.
 7. Focus op kleine stapjes vooruit
  Onderneem actie om je zorgen weg te werken. Stel jezelf de vraag welke kleine stap je kan zetten om de situatie, al is het maar een tikkeltje, te verbeteren. Zo zet je een klein stapje vooruit. Daarna vind je een ander klein stapje en zet je ook dat.

Auteur: Wim Annerel