Ontdek hoe je gezond kunt eten met dystonie
Lunch: Dikke broccolisoep met gember, kurkuma en vegan parmesan
Voor ca. 2–3 personen
Ingrediënten
1 broccoli, in roosjes
1 ui, gesnipperd
1 teen knoflook, fijngehakt
Flink stuk verse gember, fijngehakt
1 el Vetara groentebouillon
(of 1 groentebouillonblokje)
1 tl kurkuma
500 ml water
peper en zout naar smaak
Zo maak je het!
- Doe alle ingrediënten in een diepe soeppan en breng aan de kook. Laat 10 minuten koken.
- Pureer met de staafmixer of blend tot extra romige soep in de blender.
- Bestrooi met vegan parmesan en eet er eventueel een lijnzaad- of boekweitcracker of boekweitboterham bij met hummus of baba ganousch.
Extra info
Dit is een ongelooflijk anti-inflammatoire soep door het gebruik van kurkuma en gember en is een boost voor je immuunsysteem. Voeg ook eens spruitjes en verse boerenkool aan de soep toe. Deze kook en pureer je dan gewoon mee.
Smaakmaker Vegan parmesan
Ingrediënten
150 gram gepeld hennepzaad
(of ongezouten cashewnoten)
4 el edelgistvlokken
1 tl grof zeezout
1 tl knoflookpoeder
Zo maak je het!
Maal alle ingrediënten in een keukenmachine (of met staafmixer of vijzel). Let op: je voegt géén olie toe. Bewaar in een goed afsluitbare pot. In een handomdraai gemaakt en heerlijk over soepen,
sauzen, pasta, broccolistamppot of rijst!
Wat is edelgist? Edelgist is een ongelooflijk gezonde smaakmaker en een zeer hoogwaardige plantaardige eiwitbron. Edelgist is rijk aan vitamine B1, B2, B3, B6 en foliumzuur. De smaak van edelgist is hartig, een beetje nootachtig en kaasachtig tegelijk. De combinatie van smaak en structuur maken dit gist super geschikt om je eigen zuivelvrije, lactosevrije parmezaanse kaas mee
te maken. Edelgist is gewoon verkrijgbaar bij de supermarkt.
Diner: Mexicaans eenpansgerecht met quinoa
Voor ca 4 personen.
Ingrediënten
1 zakje (300 gr) driekleurenquinoa
1 winterpeen, in blokjes
1 rode, groene en gele paprika, in blokjes
1 blikje mais (300 gr) 1 blik kidneybonen (400 gr)
1 blik (800 gr) tomatenblokjes met knoflook-ui
3 el tacokruiden 1 limoen
½ bosje verse koriander 300 ml water
optioneel: 1 Jalapeno peper, fijngehakt
Zo maak je het!
- Doe de mais en bonen in een vergiet, spoel af onder koud stromend water en laat uitlekken.
- Doe de bonen, groenten, paprika, tomatenblokjes, Jalapeno peper, quinoa en tacokruiden in de hapjespan. Voeg het water toe en breng aan de kook. Laat op laag vuur zonder deksel 20 min.
zachtjes koken. Schep af en toe om. - Snijd de koriander fijn en de limoen in partjes. Serveer erbij. Een berg aan gezondheid uit één pannetje.