Nieuw onderzoek raadt gebruik pijnstiller diclofenac af

Een nieuw onderzoek in Denemarken raadt het gebruik van de veelgebruikte pijnstiller diclofenac (bekend onder merknamen als Voltaren en Motifen, en onder de generieke naam Diclofenac) af omwille van de grote kans op soms ernstige bijwerkingen. Het zou, meer dan andere vergelijkbare niet-steroïdale ontstekingsremmers (NAISD’s) zoals ibuprofen of naproxen, maagdarm- en hartproblemen veroorzaken.

Van NSAID’s is bekend dat ze verschillende bijwerkingen kunnen hebben, zoals maagdarmbloedingen, hartproblemen en achteruitgang van de nierfunctie. De mate waarin deze bijwerkingen kunnen optreden, hangt af van de soort NSAID, de dosering en de patiënt die ze gebruikt. Het onderzoek, dat verscheen in het BMJ, analyseerde gegevens van ruim 6 miljoen Denen die diclofenac
gebruikten en vergeleek die met personen die een andere NSAID, paracetamol of geen pijnstiller gebruikten. Zij vonden dat mensen die diclofenac gingen gebruiken 20 procent (1,2 keer) vaker een
hart- of vaatziekte (zoals een hartritmestoornis, hartinfarct of beroerte) kregen dan mensen die ibuprofen of paracetamol gebruiken, 30 procent (1,3 keer) dan mensen die naproxen gebruiken en 50 procent (1,5 keer) vaker dan mensen die geen nieuw medicijn gingen gebruiken. Bovendien viel op dat mensen die diclofenac gebruiken vaker maagdarmbloedingen kregen: ongeveer 2,5 keer vaker dan bij ibuprofen of paracetamol en 4,5 keer vaker dan bij mensen die geen nieuw medicijn gebruikten. Met naproxen was er geen verschil.

Het maakte in al deze gevallen niet uit of mensen een lage of hoge dosis van de medicijnen gebruikten. De risico’s waren absoluut gezien vrij klein: ongeveer 1 tot 4 meer ernstige bijwerkingen per 1000 mensen per jaar door gebruik van diclofenac. Maar vanwege het veelvoorkomende gebruik van diclofenac maken deze kleine risico’s toch een belangrijk verschil.

Dat NSAID’s – en diclofenac in het bijzonder – bijwerkingen kunnen hebben was al langer bekend. Het Deense onderzoek benadrukt dit nog eens. De onderzoekers besluiten dat mensen die een NSAID nodig hebben, een ander medicijn dan diclofenac zouden moeten gebruiken.

Bron: https://www.bmj.com/content/362/bmj.k3426