Nieuw hulpmiddel voor mensen met een stemaandoening

Een app waarmee je met anderen kunt communiceren, terwijl je fluistert. Dat is wat Whispp op de markt wil brengen voor mensen met een stemaandoening. De Dystonie Vereniging ontvangt
€ 1000 voor het Dystonie Fonds voor de expertise die de vereniging inbrengt voor het ontwikkelen van de app.

Whispp wil o.a. mensen met spasmodische dystrofie een hulpmiddel bieden waarmee zij ontspannen en effectief kunnen telefoneren en videobellen met spraaktechnologie. Op de werkvloer is het een hulpmiddel om te kunnen communiceren met collega’s. De app is niet alleen bedoeld voor mensen met een stemaandoening, maar ook voor mensen die ernstig stotteren.

Spasmodische dystrofie

Patiënten met spasmodische dystrofie hebben geen goede controle over de aansturing van hun stembanden. Daardoor is verstaanbaar praten heel vermoeiend. De spieren rondom de stembanden proberen te compenseren en dat doet pijn. Ook hoofdpijn en ademhalingsproblemen (benauwdheid, hyperventilatie en concentratieproblemen) komen veel voor. Dit leidt tot schaamte, stress en sociaal isolement.

Fluisteren

Omdat fluisteren vaak wel lukt en dit spasmen voorkomt, praten mensen met spasmodische dystrofie  vaak fluisterend. Maar daardoor zijn ze niet altijd verstaanbaar. De app maakt het  fluisterende geluid verstaanbaar voor anderen.

Tijdens een pilot werken 5 personen die stotteren en 5 personen met een stemaandoening 4 tot 8 weken met Whispp. De initiatiefnemers onderzoeken hoe de app nog gebruiksvriendelijker kan worden. Op 1 januari 2022 gaat het project van start.

Wil je meer weten over Whispp of meedoen aan het onderzoek? Neem dan contact op met het secretariaat van de Dystonie Vereniging: secretariaat@dystonievereniging.nl