Ik blijf in beweging

“Ik geniet van het contact met allerlei gasten.  En ik blijf in beweging.” Gina Quant (59, torticollis spasmodica) verhuisde vorig jaar van Sint Pancras naar Jipsinghuizen in Zuidoost Groningen. Samen met haar man startte ze Bed & Breakfast Velduil.

“Mijn man en ik vroegen ons al een tijdje af: Wat willen we nog doen met ons laatste stukje leven? We woonden in Sint Pancras. Mijn man was hovenier en wilde stoppen met werken. Ik werk door de dystonie al sinds mijn dertigste niet meer in de administratie. Een aantal jaren zat ik in het bestuur van de Dystonie Vereniging. De laatste jaren stond ik als vrijwilliger op beurzen. Helaas kan dat sinds de coronacrisis niet meer”, vertelt Gina.

Een vrijstaand huis in Jipsinghuizen

Ze wilden graag een vrijstaande woning, maar die is in Noord-Holland niet te betalen. Daarom keken ze ook op andere plekken. Gina: “Ineens ontdekte ik dit huis in Jipsinghuizen, dat al een gastenverblijf had. In 2020, precies in coronatijd, zijn we verhuisd. Alles is beneden, waardoor we hier kunnen blijven wonen als we ouder worden.”Wel was de stap om naar Groningen te gaan een grote om te nemen. “Maar de omgeving is heerlijk groen. Het is hier zoveel rustiger dan bijvoorbeeld in het toeristische Schoorl en Bergen, waar we vroeger vaak kwamen. Ik heb hier niet te veel prikkels en dat is fijn voor de dystonie”, vertelt Gina.

Het gastenverblijf was alleen nog geen Bed & Breakfast. “We moesten een vergunning aanvragen, maar dat was gelukkig snel geregeld. We hebben de muren gesausd en het houtwerk geschilderd en toen konden we open. We hebben ons Bed & Breakfast de Velduil genoemd, omdat een uil wel met zijn hoofd kan draaien en ik door mijn torticollis spasmodica niet. Al jaren verzamel ik allerlei uilen. En ik koop ze op iedere plaats die we bezoeken.”

Eerste gast was een boswachter

Gina geniet van de gasten, die doorlopend komen. “De eerste gast was een boswachter, die hier kwam voor opnamen voor het Tv-programma Binnenstebuiten. De volgende dag ging ze kanoën op de Ruiten Aa, een riviertje dat hier door de omgeving meandert. Gasten hebben altijd een goede bui, omdat ze met uitzondering van mijn eerste gast altijd met vakantie zijn. Ik geniet van het contact. We verwelkomen ze met koffie en thee en maken een praatje. We verzorgen iedere dag een ontbijt, als de gasten daarom vragen en geven tips over de omgeving. De uitgestrektheid en de bossen en bomen zijn heerlijk voor mensen die houden van natuur. En we maken gebruik van het fruit en de groenten uit onze tuin.”

De beweging doet Gina goed. “Je moet niet te veel doen, maar iedere dag een beetje bezig zijn is goed voor mijn dystonie. Ik heb wel een paar aanpassingen gedaan, zoals een dienblad met 1 handvat. Bij twee gaat mijn hoofd wiebelen. En het bed is hoog, zodat ik niet te veel hoef te bukken als ik het bed verschoon. Mijn man stofzuigt en helpt veel mee.”

Antislipmat

Ook heeft ze door haar eigen dystonie aandacht voor mensen die fysiek niet meer helemaal fit zijn.  “Rolstoelen kunnen helaas niet naar binnen. Maar in de douche ligt bijvoorbeeld een antislipmat. Vooral de oudere gasten vinden dit erg prettig.” Haar dochter, die net als haar zoon nog in Alkmaar woont, beheert de website en social media. Gina: “Ze vindt het hier prachtig en ze is handig met social media. Mijn man en ik maken foto’s en zij zet ze online.”

Wandelknooppuntroutes

Zelf valt er voor hen ook nog veel te ontdekken in de omgeving. “We stippelen nu wandelknooppuntroutes uit. En vragen in het rond wat er te doen is in de buurt. Het vestigingsstadje Bourtange is leuk om te bezoeken. En laatst ontdekten we een museum voor oude gereedschap. De gasten zijn tot nu toe allemaal zeer te spreken en zelf zijn we blij met de stap die we hebben gezet. ”

Meer informatie
Voor meer informatie over het Bed & Breakfast Velduil van Gina Quant kun je kijken op www.gastenverblijfvelduil.nl