HSK verwijst weinig mensen door voor DBS

“Het afgelopen jaar heb ik van de 100 dystoniepatiënten 3 mensen doorverwezen naar het ziekenhuis voor diepe hersenstimulatie (DBS). ” Psychologe Marleen Tibben van het Landelijk Expertisecentrum voor functionele stoornissen van HSK benadrukt: “Diepe hersenstimulatie is een operatie in de hersenen. Je kiest ervoor als niets anders helpt.”

Tijdens diepe hersenstimulatie plaatst de chirurg elektroden diep in de hersenen en verbindt die aan een pacemaker onder het sleutelbeen. Mensen met dystonie hebben na de operatie gemiddeld 60% minder dystone klachten. Een enkele patiënt raakt de tremoren bijna helemaal kwijt. Dat klinkt aantrekkelijk, maar psychologe Marleen Tibben van HSK is terughoudend met doorverwijzen. “Het is een ingrijpende operatie, dus het is belangrijk dat eerst alle andere behandelingen zijn geprobeerd. Denk bijvoorbeeld aan botulinetoxine injecties of medicatie. Als het nodig blijkt, kan een
arts daarnaast gedragstherapie aanbieden.”

Gedragstherapie

Het expertisecentrum biedt mensen een combinatie van gedragstherapie, bestaande uit hypnose en/of katalepsie-inductie. Door hypnose leren patiënten ontspannen, zodat trillingen of schokken minder worden. Bij katalepsie-inductie leren mensen een gevoel van stijfheid of een krachtig gevoel op te roepen. Deze behandelvorm helpt zowel dystoniepatiënten als mensen met een functionele dystonie.  Bij een functionele dystonie zijn een of meerdere lichaamsdelen gefixeerd in een bepaalde houding. Van een functionele dystonie kun je in principe genezen. In tegenstelling tot andere vormen van dystonie.

“Maar zelfs bij dystoniepatiënten kan deze behandelvorm, vaak in combinatie met botulinetoxine injecties, gemiddeld zorgen voor 30% minder klachten”, vertelt Marleen Tibben.

Meer weten?

Wil je meer weten over het Landelijk Expertisecentrum voor functionele stoornissen? In de winter Tonus lees je er alles over ter gelegenheid van het 10 jarig bestaan van het expertisecentrum. https://www.hsk.nl/client/psychische-klachten/functionele-stoornis/