Focus op fysio

Het was tijd om iets te doen met de expertise uit mijn onderzoek

Woon jij in het Groene Hart en ben jij op zoek naar een fysiotherapeut gespecialiseerd in cervicale dystonie? Sinds november kun je terecht bij fysiotherapeut Joost van den Dool van Fysio-experts in Hazerswoude-Rijndijk.

Wie is Joost van den Dool?

“De meeste patiënten kennen mij als onderzoeker van het Expertisecentrum Movement Disorders  van het UMCG. Daar heb ik promotieonderzoek gedaan bij professor de Koning-Tijssen naar een fysiotherapeutische behandelmethode voor patiënten met cervicale dystonie. In september ben ik gepromoveerd. Ik vond het tijd om iets te doen met alle expertise die ik in mijn onderzoek heb opgedaan.”

Daar zullen veel patiënten blij mee zijn.

“Dat hoop ik wel, want er is onder patiënten met cervicale dystonie een grote behoefte aan fysiotherapeuten die kunnen omgaan met deze aandoening. Ze zoeken naar handvatten om zelf te leren omgaan met hun klachten. Op dit moment behandel ik patiënten met cervicale dystonie, maar in de toekomst ga ik mijn aanbod wellicht uitbreiden naar andere vormen van dystonie en bewegingsstoornissen.”

Welke behandelmethode gebruik jij?

“Ik ben gepromoveerd op een door mij ontwikkelde behandelmethode, die is gebaseerd op de aanpak van de Franse fysiotherapeut Bleton. De meeste leden van de vereniging kennen hem van de Nationale Dystoniedag in 2018 in Arnhem, waar hij gastspreker was. Het doel van mijn behandelprogramma is dat patiënten zoveel mogelijk zelfstandig leren omgaan met hun symptomen. We starten met een intensieve therapie gericht op het versterken van de spieren, die niet zijn aangedaan. Zo kunnen die spieren tegenwicht bieden aan de dystone spieren. Langzaamaan oefenen de patiënten steeds meer thuis en krijgen ze daarnaast coaching. In heel Nederland zijn therapeuten opgeleid om deze specialistische behandeling uit te voeren.”

Blijf je ook nog onderzoek doen?

“Ja, ik blijf werkzaam als onderzoeker bij het Nederlands Instituut voor Onderzoek van de Gezondheidszorg (Nivel). Daarnaast help ik momenteel bij de ontwikkeling van een nieuwe minor neurorevalidatie voor de Hogeschool van Amsterdam. Ook blijf ik beschikbaar voor vragen van andere fysiotherapeuten over de behandeling van cervicale dystonie.”

Op www.fysio-experts.nl vind je de contactinformatie van Joost van den Dool. Woon je in een andere regio en zoek je een fysiotherapeut met kennis van dystonie, kijk dan op  https://www.dystonia.net/nl en maak gebruik van de zorgzoeker.