Focus op Fysio

Woon jij in de provincie Brabant en ben je op zoek naar een fysiotherapeut met kennis van cervicale dystonie? Dan kun je terecht bij Fysiotherapie Nieuwenhuis in Best, Helmond en Oirschot.
Alweer 16 jaar geleden kwam fysiotherapeut Marcel Nieuwenhuis voor het eerst in aanraking met dystonie

Wie is Marcel Nieuwenhuis?

“18 Jaar na mijn studie fysiotherapie nam ik in Best de eerste fysiotherapiepraktijk over. Twee jaar later volgde Oirschot en in 2007 heb ik de praktijk in Helmond overgenomen. Ik kan niet stilzitten achter een bureau. Ik wilde een vak, waarin ik zelf beweeg en waarin ik zorg dat patiënten in beweging komen. Hoe mensen bewegen heeft me altijd geïnteresseerd.”

Waarom heb je gekozen voor een specialisatie in dystonie?

“Nou, ik denk dat ik de eerste dystoniepatiënten niet eens herkende, omdat ze geen diagnose hadden. Maar de eerste patiënt met diagnose zag ik in 2006. Ik had nog nooit van de aandoening gehoord, dus ik ben me erin gaan verdiepen. Ik wil iedere patiënt toch verder helpen. Voor mensen zorgen, dat is waarom ik fysiotherapeut ben geworden. Later ontdekte ik de methode Bleton, ik werd lid van DystoniaNet Nederland (een netwerk van zorgprofessionals, red.) en ik lees altijd de Tonus. Zo rol je er langzaamaan in. Inmiddels zie ik gemiddeld 10 dystoniepatiënten per jaar van dorpen ten zuiden van Eindhoven tot Venray, Tilburg en Den Bosch. Het merendeel van hen heeft cervicale dystonie. En soms komt er een patiënt zonder diagnose, maar herken ik de dystone
klachten. Dan stuur ik een patiënt eerst terug naar de neuroloog. En komen ze na de diagnose terug voor een behandeling.”

Werk je met de methode van de Franse fysiotherapeut Bleton?

“Daar begin ik vaak wel mee, omdat deze methode bij de meeste patiënten werkt. Het voordeel is dat patiënten er thuis mee aan de slag kunnen. Maar als de methode onvoldoende effect heeft, dan zoek je toch naar verlichting voor de patiënt. Dat kan door massage, door tractie, waarbij je door aan het hoofd te trekken de wervels in de nek meer ruimte geeft en door mobilisatie. Dat laatste houdt in dat je als fysiotherapeut de nek in beweging brengt. Dat zorgt voor spierontspanning en verlichting van de klachten. Dat werkt niet bij iedereen, maar je wilt toch weten of jouw patiënt ermee geholpen is.”

Meer info Naast Marcel heeft Fysiotherapie Nieuwenhuis sinds een jaar een tweede fysiotherapeut, die gespecialiseerd is in dystonie: Lisa Beerens. Meer info vind je op: www.fysiotherapienieuwenhuis.nl.