Dystoniepatiënten hebben geen voorrang gekregen bij de coronavaccinatie

Ook had de ziekte geen invloed op het vaccin dat dystoniepatiënten kregen.

Om een beeld te krijgen van de effecten van de coronavaccinatie op dystoniepatiënten heeft de Dystonie Vereniging een enquête uitgezet onder haar leden. De meeste mensen hebben het vaccin Pfizer gekregen (118 van de 181 mensen die de enquête hebben ingevuld). “Dat is louter toeval”, concludeert Jeroen van Vugt, neuroloog van Medisch Spectrum Twente in Enschede en voorzitter van de Nederlandse Werkgroep Bewegingsstoornissen. Ook neuroloog Marina de Koning-Tijssen van UMCG erkent dat dit toeval is. “Er is in het begin veel gebruik gemaakt van Pfizer. Dat zou dus kunnen betekenen dat veel leden van de Dystonie Vereniging tot dezelfde leeftijdscategorie behoren. Er is zeker niet geselecteerd op Pfizer bij dystoniepatiënten.”

Bijwerkingen

De bijwerkingen die de leden in de enquête noemden, komen overeen met het landelijke beeld van bijwerkingen. Spierpijn, pijnlijke prikplek in de arm, grieperig gevoel, vermoeidheid, koud, geen eetlust, toenemende spier- en gewrichtspijn en verhoging hebben veel mensen als bijwerking gehad.

Slechts enkelen hadden andere bijwerkingen: tintelingen in de pink met uitbreiding over hele prikkant van het lichaam. Dit duurde ongeveer 4 dagen. Een ander had hoge koorts en een hoge hartslag of een knijpend en zwaar gevoel in de benen. Sommigen hadden spasmen op de keelspieren of bloedend tandvlees en een verminderde weerstand. Ook had een enkeling oogmigraine
of een piepende ademhaling.

Veel vragen

De neurologen kregen veel vragen van patiënten over de combinatie van dystonie en de coronavaccinatie. “Wat als mijn botulinetoxine behandeling in dezelfde week gepland staat als de coronavaccinatie? Kan dat kwaad?” was een vaak terugkerende vraag, stelt Jeroen van Vugt.

“Ook vroegen mensen of ze een botulinetoxine injectie konden krijgen als ze wat griepverschijnselen hadden als gevolg van de vaccinatie. Mijn antwoord was consequent: in dezelfde week is misschien niet handig als je klachten krijgt, maar het kan geen kwaad.”