Doorbraak in het toedienen van natuurlijke pijstillers (B)

Nieuws

Een onderzoeksgroep van de VUB is erin geslaagd om een gel te ontwikkelen waarmee natuurlijke pijnstillers op een minimaal-invasieve manier bij de mens kunnen toegediend worden. De gel wordt op natuurlijke wijze in het lichaam afgebroken en heeft een pijnstillend effect van 3 à 4 dagen. Hierdoor kunnen de ernstige en verslavende bijwerkingen van pijnstillende middelen voor een groot deel verminderd worden.

Pijnbestrijding via medicatie brengt bij het gebruik van zware pijnstillers op basis van opioïden vaak ernstige neveneffecten met zich mee. Opioïden zoals bijvoorbeeld morfine, fentanyl en oxcycodon zijn net als heroïne heel snel en sterk verslavend. Andere nevenwerkingen zijn constipatie, gewenning en een onderdrukking van de ademhaling, wat tot verstikking kan leiden bij inname van een hoge dosis.

Natuurlijke pijnstillers

Opioïden zijn gebaseerd op natuurproducten (morfine) of worden synthetisch aangemaakt (fentanyl), maar kunnen ook stoffen zijn die het lichaam zelf aanmaakt. Endorfine is zo een voorbeeld van een lichaamseigen opioïde peptide. Sinds hun ontdekking in de jaren zeventig gingen wetenschappers op zoek naar mogelijkheden om deze lichaamseigen peptiden als pijnstillers te kunnen inzetten. Ze hebben minder nevenwerkingen en zijn minder verslavend. Maar wat hun voordeel is, is tegelijk ook hun nadeel: ze worden heel snel afgebroken in het lichaam en ze
kunnen bijvoorbeeld ook niet via de huid worden opgenomen.

De VUB-wetenschappers ontwikkelden een biologisch afbreekbare gel die op een natuurlijke manier af, zonder sporen na te laten in het lichaam. De pijnstiller zelf komt traag en gecontroleerd vrij, over een lange tijd – 72-96 uur – en werkt zo aan concentraties waarin minder opioïde bijwerkingen optreden.
Delen Tweet Mail

Bron: https://press.vub.ac.be/vub-onderzoekers-forceren-doorbraak-in-het-toedienen-van-natuurlijke-pijnstillers verschenen op : 20/12/2018