Column Aniel Sheombar

Beste lotgenoten,

Ik hoop dat jullie net zoveel genieten van het mooie weer van de laatste weken als ik. Het is heerlij k om de zon op je huid te voelen, naast de nodige vitamine D doet het mijn dystone spieren ook goed. Als ik een dagje in de zon ben geweest en mijn spieren hebben de zonnestralen flink opgeslurpt, dan heb ik die dag soepelere spieren en een heel stuk minder pijn.

In deze column wilde ik het hebben over botox.
Wat is dit goedje nou precies die de meesten van ons elke drie maanden in onze lichamen ingespoten krijgen? En wat zijn nou de verschillen tussen de drie meest gebruikte botox types A.
Mogelijk is de informatie die ik ga geven al bekend bij u, maar als lotgenotencontact medewerker weet ik uit ervaring dat lang niet iedereen zich verdiept heeft in dit onderwerp. Ik denk dat het toch nodig is om in grote lijnen te weten wat botox is en wat het in ons lichaam doet.

Botox is kort voor Botulinetoxine. Dit is een neurotoxisch gif dat door de bacterie Clostridium botulinum wordt geproduceerd. Dystonie is primair een zenuwaandoening, waarvan de oorzaak vooralsnog onbekend is. Met een duur woord noemt men dat ook wel een idiopathische aandoening.

Botulinetoxine veroorzaakt de ziekte botulisme dat voor het eerst ontdekt werd door de Duitse psycholoog Justinus Kerner. Tussen 1817 en 1822 nam Kerner waar dat mensen duizelig, misselijk en ziek werden door het eten van besmette bloedworst (Botulus is de Latijnse naam voor worst). Sommigen overleden er zelfs aan; botulinetoxine in grote hoeveelheden is dodelijk. Kerner wist echter niet dat een bacterie het gif produceerde dat de mensen ziek maakte. Tot onderzoeker Van Ermengem in beeld kwam. Hij ontdekte de bacterie en hij stelde vast dat de bacterie zelf een giftige stof aanmaakt wat de ziekte botulisme veroorzaakt. Dit is in het kort de geschiedenis van Botulinetoxine.

Na de ontdekking van de bacterie is het hard gegaan. Universiteiten gingen ermee aan de slag en ontdekten dat botox spasmen kon verminderen. In 1989 verschenen de eerste medicijnen met
botox om spasmes te behandelen.

Hoe werkt botox nu in het lichaam?

Wat botox doet is dat het de uitstoot van de neurotransmitter (een boodschapper van de hersenen) acetylcholine blokkeert. Dit resulteert in een tijdelijke, gedeeltelijke verlamming van de ingespoten spier. Het gif bindt zich aan de presynaptische zenuwuiteinden en voorkomt de overdracht van acetylcholine aan de motorische eindplaat van de spier. Anders gezegd: bij dystonie is er sprake van een ongecontroleerde uitstoot van acetylcholine diep vanuit de hersenen die zegt dat de spier zich moet aanspannen.
Botox blokkeert acetylcholine, waardoor de spier rustiger wordt. In principe blijft de botox zitten waar het zit. Echter de presynaptische zenuwuiteinden maken nieuwe uitlopers naar de spier. Dit
proces duurt ongeveer drie maanden, vandaar dat botox na drie maanden uitgewerkt raakt en we een nieuwe ronde aan spuitjes moeten halen.

Wat krijgt u ingespoten?

Er zijn drie verschillende botoxtypes die u ingespoten kan krij gen; Allergan, Dysport of Xeomin. Vaak wordt door behandelaars gezegd dat er geen verschil is tussen de drie. Qua werking van de botoxcomponent klopt dit ook wel. Maar er is wel degelijk verschil tussen de drie merken. Het verschil zit hem in de hulpstoffen die erin zitten. In botox van Allergan zit menselijk plasma (humaan albumine) en natriumchoride (zout).

Bij Dysport is dit humaan albumine en Lactose 1 (melksuiker) water. En bij Xeomin zitten er geen hulpstoffen (geheel vrij van complexerende proteïnes) in.

Waarom haal ik deze verschillen aan?

In de praktijk is gebleken dat een deel van de mensen vervelende bijwerkingen ondervindt van de hulpstoffen. Dat kan bestaan uit spierpijn, een aanhoudend branderig gevoel na de injecties en/of allergische reacties die zich op termijn voordoen. Soms is de werking van de botox ook niet afdoende.

Bent u nou een van de mensen waarbij de botoxbehandelingen niet lekker gaan?

Vraag aan je behandelaar of het mogelijk is om een andere type botox te proberen. Uit eigen ervaring zeg ik dat Xeomin wat mij betreft het beste botoxmerk op de markt is; het is de puurste vorm van botox. Je ziekenhuis zou sowieso meerdere merken botox moeten hebben. Soms hoor ik van lotgenoten dat de botox bij hen niet werkt of dat ze er ziek van worden. Een mogelijke oorzaak is het type botox dat gebruikt wordt

Bij Dysport komen de meeste bijwerkingen voor. Maar het is ook het goedkoopste merk. Nu wil ik niet zeggen dat jullie allemaal massaal over moeten stappen van botox merk. Als je lekker gaat met Dysport, blijf dan vooral bij dat merk. Dit is meer voor mensen die niet lekker gaan, of die gewoon gestopt zijn met botox. Je kunt altijd kijken of Xeomin of Allergan Botox beter werkt.

Tot slot zijn er verschillende merken botox type B.

Dit wordt vooral gebruikt bij mensen die aantoonbaar anti-stoffen hebben tegen botox type A.

Nou, ik hoop dat ik dit verhaal niet al te technisch heb gemaakt en dat jullie het lekker weg kunnen lezen.

Ik wens jullie allemaal een fijne zomer toe, en als je op vakantie gaat, geniet ervan!

Lieve groet,

Aniel Sheombar