Christel’s Column

Stress en dystonie, je zou er bijna stress van krijgen

Stress is voor niemand leuk. Maar wat nou als je een vorm van dystonie hebt? Spieren die gemakkelijk verkrampen, doen dat bij stress nog sneller. Dat is bij iedereen zo. Denk aan
mensen met te veel langdurige drukte op het werk, die uitvallen met rugklachten.

Aan het hebben van dystonie zit per definitie niks positiefs. Het is iets wat bij je hoort, waar je altijd rekening mee moet houden. En stress hoort bij het leven. Zelfs met de beste mindfulness-, yoga- of mediteertechnieken zal je nooit 100% stressvrij zijn. En dat is prima.

Overbelasting

In mijn geval ervaart mijn lijf veel stress bij overbelasting in drukke tijden. Meestal komt er een moment waarop de spierspanning te hoog wordt. Dan krijg ik hoofdpijn of ik heb moeite mijn ledematen of rug soepel te bewegen. Extra fysio is dan de oplossing. Soms kan dat best confronterend zijn.

Niet dat ik het aanmoedig, maar ook dit is in mijn ogen best normaal. Ook al praten we er niet over. Tegen je collega, buurman of kennis kan je namelijk best zeggen dat het goed met je gaat, ondanks dat het niet zo is. Soms merk je dat zelf niet eens.

Fysiotherapeut

Maar probeer dat maar eens bij een fysiotherapeut. Die voelt mijn lichaam feilloos aan. Als ik weer eens zeg: “Het gaat wel” of “Het gaat goed” en hij voelt iets anders aan mijn lijf, dan zegt hij standaard: “Christel, wil je dat antwoord nog even herzien? Je lijf vertelt me namelijk heel wat anders.” Dat kan confronterend zijn, maar het helpt me ook. De behandeling zelf ook trouwens. Verder helpt het me in dit soort tijden om te kijken naar wat ik écht graag wil doen. Soms is dat fantaseren over de toekomst. Ook foto’s van leuke tijden doen het goed als afleiding en ontspanning.

Fysiek en emotioneel

Mijn dystonie kan reageren op alle vormen van stress. Zowel fysiek als emotioneel. Soms een combinatie van beide. Wanneer ik weer iets moet afzeggen, waar ik eigenlijk naar uitkeek. De winterperiode is sowieso een lastige als je dystonie hebt. Waarschijnlijk herken je dat ook wel.

Je lichaam met dystonie in balans houden onder stress, druk of bij weersveranderingen. Leuker kunnen we het niet maken, makkelijker voor onszelf soms wel. Zorg goed voor jezelf.