Interessante lectuur

Zeeuws tij

Marlies Reijns-Kroes woont aan de kust in Zeeuws-Vlaanderen. Geïnspireerd door de zee schreef zij van 2006 tot 2017 columns voor een landelijk en regionaal patiëntenblad. Deze columns werden gepubliceerd in Tonus, het blad van de Dystonie vereniging en in Dialyse Express van de Zeeuws-Vlaamse Nierpatiënten Vereniging.
De schrijver kampt sinds haar jeugd met dystonie, een neurologische bewegingsstoornis. Deze diagnose werd pas op haar 47e gesteld. De zoektocht die daarmee gepaard ging kan voor lotgenoten een eyeopener zijn, maar ook een grote steun. Stukje bij beetje verwerkte Marlies haar ervaringen van vallen en opstaan in columns.  Als vrijwilliger was ze tien jaar bestuurslid van de Dystonie vereniging en twaalf jaar lid van de werkgroep aanvullende therapieën bij de Parkinson Vereniging.
Eind 2019 blijkt ze ongeneeslijk ziek. Tijdens de vele chemokuren gaat ze intuïtief tekenen met pastelkrijt. Haar tekeningen illustreren deze bijzondere bundel

Auteur: Marlies Reijns-kroes
ISBN: 978 94 9324 006 3
Prijs € 12,95 (incl. verzendkosten)

Leren leven met een chronische ziekte

Een chronische ziekte kan leiden tot: lichamelijke beperkingen, leven met pijn, veranderd zelfbeeld, angst voor de toekomst, somberheid, depressiviteit.
Dit boek bespreekt een aantal methoden waarmee de chronisch zieke geholpen kan worden positief te blijven of zijn sombere stemming te verbeteren. Op een soms verrassende wijze kan men leren totaal te ontspannen en weer momenten van plezier te ervaren. Negatieve gedachtespiralen worden doorbroken en getransformeerd naar positieve ervaringen. En vooral wordt geleerd het sociale leven weer op te pakken.

Auteur: Pim Cuijpers en P.M. Lewinsohn
ISBN: 90 5574 118 3
Prijs: € 11,45 (excl. verzendkosten)

Patiëntenrecht in de praktijk – Hoe behandel ik mijn dokter?

De verhoudingen tussen arts en patiënt veranderen; patiënt is zelf meer verantwoordelijk en wil zelf keuzes maken; een patiënt die doorvraagt is geen zeurpiet maar staat in zijn recht.

Auteur: mr. Jaap de Vries
ISBN: 9021594412

Verwerk het verleden, kom naar het heden

Een autobiografisch verhaal in boekvorm. Marian Gelijns is geboren in 1962 te Etten–Leur. Nadat ze een opleiding tot verzorgende heeft gevolgd, is ze 20 jaar in dit werkveld actief geweest.
Op de leeftijd van 8 jaar wordt ze geconfronteerd met een ziekte wat jaren later spierdystonie blijkt te zijn. De gegeneraliseerde vorm en schrijverskramp. Later overkomt haar ook een depressie. Deze omstandigheden hebben veel impact op haar leven.

Auteur: Marian Gelijns
ISBN: 9059741277
Prijs: € 9,90 euro.

Een kleine blessure met grote gevolgen

Mevr. Willy Wienholts heeft sinds 2003 dystrofie en ten gevolge daarvan twee jaar daarna ook dystonie. Medisch kan er niet veel meer voor haar gedaan worden.
Zij schreef een boek over haar ervaringen.
In het boek beschrijft ze onder andere wat het met je doet als je leven ineens op zijn kop staat doordat je afhankelijk wordt van anderen i.p.v. zelf anderen te verzorgen. Over haar ervaringen, wat het met je doet als je bepaalde behandelingen ondergaat en opgenomen wordt in het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Maar ook hoe je door instanties afhankelijk kunt worden gemaakt, terwijl jezelf iedere dag vecht voor om je zelfstandigheid terug te krijgen. En hoeveel impact jouw lichamelijke beperkingen kunnen hebben op je zelf en op je omgeving.
Haar reden het boek uit te geven was: een herkenbaar verhaal te schrijven in de hoop anderen tot steun te kunnen zijn. En om mensen een goed beeld te geven wat het is om met een beperking om te moeten gaan en vooral om te laten zien dat het altijd waard is om door te gaan met vechten zolang er nog hoop is om er wat aan te doen.

Auteur: Willy Wienholts
ISBN: 9081063715
Prijs: € 9,95 (excl verzendkosten)